FAQ

Inschrijven

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Je kan niet telefonisch inschrijven. 

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be’ met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard. 

 • Er zijn gratis en betalende activiteiten. 

 • Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.  

 • Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal. 

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in. 

Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken enkel uitzonderingen als je kind een klas hoger of lager zit dan zijn leeftijd. Je kind heeft dan de keuze of het bij klasgenoten of leeftijdsgenoten zit. 

Algemeen

Ja, kinderen zijn altijd welkom in ons centrum. In de toiletten is een luiertafel aanwezig. Wil je een papje of een flesje opwarmen? Wil je in alle rust borstvoeding geven? Vraag dit even aan onze onthaalmedewerker.  

 • Wil je graag als beroepskracht bij ons werken? Bekijk de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.  

 • Wil je graag als vrijwilliger meehelpen? Neem contact op met dekriekelaar@vgc.be

 • Wil je graag bij ons werken als animator? Neem contact op met de kinderwerking: kim.deboelpaep@vgc.be

 • Wil je graag stage lopen in ons gemeenschapscentrum? Neem contact op met dekriekelaar@vgc.be

Tijdens bepaalde periodes in het jaar zamelen we kinderkledij in, hou hiervoor onze website of Facebookpagina (link toevoegen) in de gaten. 

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:  

 • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming) 

 • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar 

 • Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie 

Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.  
Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Speelweken en kampen

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Kinderen die op school een klas hoger of lager zitten dan hun leeftijd, hebben de keuze of ze bij leeftijdsgenoten of klasgenoten zitten.

Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit dan zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Pas de kleding best ook aan aan het weerbericht.  

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt vooraf ook een e-mail met een lijstje wat nodig is.  

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.  
Het programma krijg je vooraf per mail of post en kan je bekijken op de welkomstmuur aan het onthaal. 

De dag is zo ingedeeld: 

 • 8.30 - 9.00 u.: opvang 

 • 9.00 - 12.00 u.: activiteiten 

 • 12.00 - 13.00 u.: middagpauze 

 • 13.00 - 16.00 u.: activiteiten 

 • 16.00 - 17.00 u.: opvang  

Ja, er is gratis opvang van 8.30u ’s morgens tot 17.00u ’s avonds. 

Kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen genieten van een verlaagde inschrijvingsprijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.  

Wij geven korting voor 2de, 3de kind.  

Heel wat diensten, mutualiteiten of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken of sportcursussen. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hier vind je een overzicht van de gemeente Schaarbeek. Je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons vooraf en meld dit bij de inschrijving dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je.  Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Ja. Kinderen die deelnemen aan de speelweek moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met dekriekelaar@vgc.be. 

Kinderen moeten naar het Nederlandstalig onderwijs gaan of Nederlands als één van de thuistalen hebben.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment. 

Er zijn verschillende tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Voor kinderactiviteiten geven we ook korting voor 2de of 3de kind.

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In de meeste gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.   

Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.  
Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken. 

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’. 

Er zijn jaarlijks 3 inschrijfdagen voor de speelweken:  

 • De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.  

 • De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.

 • De week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfstvakantie.  

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media (voeg hier de links toe) en in onze brochures. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

Je kan anderen natuurlijk wel helpen met inschrijven via hun account.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van voorkeuren, allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

We koken zoveel mogelijk gezond en vegetarisch.

Annuleren van een speelweek

Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via dekriekelaar@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar dekriekelaar@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Cursussen voor kinderen

Nee, je brengt je kind naar het lokaal, maar je blijft niet aanwezig tijdens de activiteit. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is belangrijk dat alle kinderen die deelnemen aan een atelier zich gelijk voelen. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders.  

Er is tijdens de openingsuren van het onthaal een aangename wachtruimte om te wachten op je kind, Dynamo. Hier kan je in alle rust even ontspannen en een kopje koffie/thee drinken. Er is ook wat speelgoed zodat broers en zussen ook kunnen wachten. 

Nee, kinderen moeten zelf naar het gemeenschapscentrum komen onder begeleiding van een volwassene. 

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Kinderen die op school een klas hoger of lager zitten, hebben de keuze of ze inschrijven bij leeftijdsgenoten of klasgenoten.

Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus. 

Je kind brengt best een drinkfles mee. Voor activiteiten die langer dan 1 uur duren brengt je kind best ook een gezond tussendoortje mee. 

Als je kind specifieke materialen moet meebrengen, laten we je dat minstens een week op voorhand weten. 

De meeste cursussen starten begin oktober en eindigen eind mei. De exacte start- en einddatum staan op onze website en in de brochure. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen. 

Ja, er is gratis opvang van 8.30u ’s morgens tot 17.00u ’s avonds. 

Heel wat diensten, mutualiteiten of gemeenten helpen financieel bij (sport)activiteiten. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Schrijf je kind toch in, dan komt het automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. 

Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van voorkeuren, allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

We koken zoveel mogelijk gezond en vegetarisch.

Annuleren van cursussen

Wanneer je kind ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via dekriekelaar@vgc.be . Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar dekriekelaar@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Er zijn verschillende tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Voor kinderactiviteiten geven we ook korting voor 2de of 3de kind.

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Cursussen voor volwassenen

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail een week op voorhand. 

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand. 

De meeste cursussen starten begin oktober en eindigen eind mei. De exacte start- en einddatum krijg je bij de inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen activiteiten. 

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven. 

Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: je vindt hier meer info. 

Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is. 

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel. 

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven.