Project Kitchen.table

Sinds 2020 houdt kunstenares Samah Hijawi zich bezig met projecten die focussen op het verhalend potentieel van voedsel. Ze werkt momenteel samen met vrouwen die koken in Brusselse gemeenschapskeukens en verkent manieren om de vele herinneringen die samenhangen met voedsel vast te leggen. In De Kriekelaar focust ze nu op hoe recepten verbonden zijn met het lichaam en vaak ook met belangrijke momenten in het leven. Dit werkte ze uit met deelnemers uit de Buurtkeuken en daarbuiten. Welke gerechten worden in verschillende culturen bereid tijdens periodes van rouw, vlak na een bevalling of voor het vieren van een nieuw jaar bijvoorbeeld? Met dit moment als uitgangspunt delen en documenteren de deelnemers hun recepten en de ermee samenhangende verhalen. Het doel is om de kennis die ieder van ons bezit naar boven te halen – desnoods door familieleden op te bellen voor receptdetails – en herinneringen uit te wisselen over de betekenis van eten. De deelnemers koken de besproken gerechten samen en delen de bereide gerechten met anderen. 
Een project ism Kunstenwerkplaats en VGC - N22